Monday, August 22, 2011

hinava,...

tetiba jerr tekak ni teringat2 kt hinava yg aku mkn kat sutera habour, sabah aritu,...nyum,..nyum,...

pic from google....

aku pon search la resipi,...xtaula bile nk buat,..meh aku share resipi ngan korang,..

Bahan-bahan ( 10 - 15 Orang )


Ikan Tenggiri ( Sederhana)

6 Ulas Bawang Merah (dihiris)

2 Ulas Bawang Putih (dihiris)

3-4 Biji Limau Kapas (Ambil jusnya)

Sedikit garam, serbuk perasa, Halia

Cara-cara

Ikan Tenggiri dibersihkan terlebih dahulu, kemudian dicincang hingga lumat.

Tuangkan sedikit air panas ke atas isi ikan tersebut selama 1 minit dan toskan.

Semua bahan yang telah dihiris halus tadi digaulkan bersama dengan isi ikan.

Kemudian dicampur dengan jus limau kapas.

Selamat mencuba masakan dari Negeri Di Bawah Bayu ( Sabah )
 
* rasanya makanan ni dari suku kaum kadazan dusun,...


No comments:

 

© 2011 All Rights Reserved to my beautiful journey
Design with love byAzhafizah.Com